Address: Україна, Чорноморськ, Промислова, 1

Технологiя

Сублiмацiя продуктiв

Сублімація, вона ж лиофилизация – це процес швидкої заморозки з подальшим розміщенням продукту в вакуум. При цьому волога випаровується, минаючи рідку фазу, і переходить в газоподібний стан.

Ця технологія була відкрита ще в далекому 1906 році французами А. д’Арсонваля і Ф.Бордасом, дослідниками Collège de France. Але ось широко застосовуватися вона почала тільки в 70-их роках, тому дехто вважає лиофилизацию вельми нової, хоча це вже далеко не так.

На ділі сублімацію часто плутають з дегідрації, різницю яких ми привели в картках справа.

При сублімації продукти не піддаються будь-якої теплової обробки. При високих температурах і тривалості висушування, продукт втрачає корисні властивості і смакові якості. Процес дегидрации відбувається, безпосередньо, при плюсових температурах, починаючи від 0 ° С до 60 ° С, в залежності від продукту. А ось сублімація починає діяти при низьких температурах від -1 ° С до -70 ° С.

Дуже просто і доступно про сублімації продуктів розказано в ролику нижче.

Дегiдрацiя

висушені продукти втратили більшу частину корисних речовин, вже ніколи не стануть колишніми і швидко зіпсуються


Сублiмацiя

сублімовані продукти зберегли всі корисні речовини і вітаміни, можуть зберігається до 25 років


технология сублимации продуктов

Відтворити відео


- переваги і недоліки -

Сублімаційного сушіння продуктів


✔ Оскільки з продуктів харчування видаляється майже вся волога, їх вага зменшується, а відтак їхні легше зберігати або перевозити.
✔ Зберігаються всі поживні речовини і смак. Навіть аромат не втрачається.
✔ Продукти не втрачають своєї текстури.
✔ Дуже тривалий термін зберігання і швидке приготування. Це робить сублимированную їжу ідеальним вибором для туристів.
✔ Сублімовані продукти можуть залишатися їстівними протягом 25 років!

✘ Найбільшим недоліком сублімації сушіння є його вартість. Це дуже дорого, і не може бути економічно ефективним для певних продуктів.
✘ Обладнання для сублімації продуктів досить дорого, і, очевидно, мало доступно для домашнього використання.
✘ Консервування є економічно бiльш ефективним.
✘ Повітря-і волого-контроль зберігання є абсолютно необхідним, щоб гарантувати, що їжа не псується. Навіть незначний вплив вологості може легко її зіпсувати.